Ciasto z owocami i budyniem ala szarlotka

Jest weekend jest czas na ciasto. Cały czas ćwiczę swój cukierniczy warsztat i choć ostatnio poniosłam porażkę to się nie poddaję :) Ciasto z owocami i budyniem z dzisiejszego wpisu wszyło mi wybornie więc się z Wami podzielę przepisem. Przyznam, że w dużej mierze to była improzwizacja ale wyszła znakomicie. Dlatego dziś mam dla Was przepis do wypróbowania. 

 

ciasto z owocami i budyniem

 

Letnie ciasto z owocami i budyniem – przepis 

– 500 gramów mąki pszennej

– kostka margaryny

– szklanka cukru (lub cukru pudru)

– 2 jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

– jogurt owocowy (mały kubeczek)

Z tych składników zagniatamy ciasto po czym dzielimy je na dwie części i chłodzimy w lodówce przez ok 2 godz. Lub jeśli zależy nam na czasie na ok 30 min wkładamy je do zamrażarki.

potrzebujemy też :

– jabłka pokrojone w kostkę ok 1 kg – 1,5 kg- ( w zależności czy dajemy same jabłka czy też inne owoce )

– mogą być też inne owoce, ja dodatkowo dałam wiśnie (wydrylowane) tak ok 250 gram

– 3 opakowania budyniu śmietankowego + 6 łyżek cukru 

– litr mleka

– kilka łyżek bułki tartej

– cukier puder do posypania

Przygotowanie :

Jedną połowę ciasta wygniatamy na spód blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (użyłam standardowej prostokątnej formy), po czym nakłówamy ciasto widelcem i posupujemy bułką tartą, która ma za zadanie wchłonąć nadmiar wody z jabłek. Następnie na ciasto wykładamy owoce. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu ale UWAGA dajemy mniej mleka bowiem nasz budyń ma być mocno gęsty. 

Jeszcze gorący budyń wylewamy na owoce. Na wierzch trzemy resztę ciasta. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 – 50 minut.

Upieczone przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. 

 

ciasto z owocami i budyniem

 

 

Udostępnij ten postShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest